Nuffnang

Monday 3 October 2011

GULA!!! manis berkhasiat atau membawa mudarat???

Apakah Gula?
Gula adalah karbohidrat ringkas yang membekalkan sumber tenaga segera yang mudah diserap oleh tubuh..secara semulajadi,gula boleh didapati dalam makanan yang mengandungi karbohidrat seperti nasi,mi,roti,pasta dan ubi-ubian.. selain terdapat dalam bentuk semulajadi,gula juga ditambah ke dalam makanan sewaktu penyediaan &pemprosesan.

Apakah corak pengambilan Gula?
Menurut kajian pengambilan Makanan di kalangan Orang Dewasa Malaysia 2000/2003:
  • orang dewasa saja = 7 sudu teh sehari(51g)iaitu bersamaan 
                                = 4 sudu teh (21g) gula pasir
                                = 3 sudu teh (30g) susu pekat manis

          Jumlah gula yang ditambah dalam minuman sahaja telah melibihi had.
  • saranan daripada pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan panduan Diet Malaysia mencadangkan pengambilan gula dalam sehari tidak melebihi (50g)
 Kesan pengambialn Gula?

Pengambilan gula yang berlebihan mengakibatkan pengambilan tenaga akan berlebihan. pengambilan tenaga harian yang berlebiahn dalm jangka masa yang panjang..mengakibatkan berat badan dan obesiti. sekiranya kandungan gula berlebihan akan mengakibatkan risiko penyakit kronik sperti diabetes,darah tinggi, dan sakit jantung.

saranan yang pertama ialah makan makanan yang rendah kandungan gulanya..
cara-caranya ialah:-
  1. Pilih @sediakan kuih atau kek yang rendah kandungan gulanya
  2. Gantikan manisan yang manis dengan makanan yang sihat seperti buah-buahan
  3. kurangkan kekerapan mengambil makanan yang bergula
  4. Elakkan mengambil makanan yang bergula sebelum tidur
  5. semak kandungan gula pada senarai ramuan sesuatu produk makanan.sekiranya gula tersenarai di bahagian awal senarai ramuan,ini menunjukkan bahawa gula merupakan kompenan utama makanan tersebut.
 saranan yang kedua ialah tatacara pemilihan minuman bagi mengelak kandungan gula dalam badan berlebihan.
  1. Minum air kosong berbanding minuman manis seperti air berkarbonat dan cordial
  2. Hadkan pengambilan gula atau susu pekat manis atau susu isian pekat manis kepada 1 sudu teh sahaja untuk setiap cawan minuman.
  3. Minta kurangkan gula atau susu pekat manis atau susu isian pekat manis semasa memesan minuman,
  4. Periksa kandunagn gula dalam label minuman
  5. kurangkan kekerapan mengambil minuman yang bergula seperti air berkarbonat,cordial,cendol dan air batu campur (ABC)
  6. Elak mengambil minuman  yang bergula di antara hidangan utama dan sebelum waktu tidur.


petikan by cahaya 2010

    No comments: